Kedves Látogató! Oldalunk próbaüzemmódban működik jelenleg, ezért kerünk, ha bármilyen hibát, rendellenes működést észlelsz, jelezd nekünk a tanfolyam@intimtorna.hu címen! Köszönjük a segítségedet!

Hüvely: a befogadás szerve

2017.05.11 | 11:36:35 | Nőknek | Komment

 Azt hiszem, a nők különböző életkorban teszik meg azt a felfedezést – többnyire egyedül –, hogy a húgycső és a végbélnyílás között egy harmadik nyílás is található. Az egyik kislányomnak úgy tanítottam ezt meg, hogy a „pisilőajkacska” és a „kakilóajkacska” között van egy harmadik nyílás is, a „babalyuk”. Ő ekkor két és fél éves volt, de tudom, hogy ezt nem mindannyian tapasztaljuk meg ilyen korán. Amikor egy kamaszodó kislány felfedezi a testét, többnyire nem beszélget erről a témáról senkivel, nem kér segítséget az édesanyjától. Leginkább csak könyvekben lévő grafikákkal tudjuk összehasonlítani a saját szervünket, és néha megdöbbentő lehet a különbség. Ráadásul a hüvely nem egy külső, hanem egy belső szerv: bizonytalanság övezi, hogyan is kellene kinéznie.

Hogyan épül fel ez a szerv?

A hüvely 8-10 centiméter hosszú, enyhén hátrafelé hajló cső a húgycső és a végbél között. Vannak rövid, közepes és hosszú hüvelyű nők: ahogyan a férfiaknál sem egyforma a pénisz hossza, úgy a hüvely is eltérő méretű lehet. Ez egyéni adottság, amely nem befolyásolja a szexualitást. A hüvelyt belülről gyűrött nyálkahártya borítja, falán számos domborulattal. Az egyik sokat emlegetett terület a G-pont, más néven G-mirigy, G-foltocska vagy Grassenberg-folt. Ez a mellső felületen, a hüvelybemenet fölött 1-2 centiméterre található kis barlangos test, amely szexuális izgalom hatására képes megduzzadni és stimulálása kellemes élmények forrása lehet. Ezenkívül egyéb helyeken is előfordulhatnak erogén pontok, de alapvetően a hüvelyünk nem annyira érzékeny, mint a férfiak pénisze. Ez a szülés szempontjából praktikus, egyfajta óvintézkedés a természet részéről.

Miért fontos, hogy erős-e vagy gyenge a hüvelyünk?

Az egészséges hüvely szeretkezés közben feszesen fonódik a hímvesszőre és orgazmus során pulzálással továbbjuttatja a hímivarsejteket a méhszáj felé, de ezen túl támaszt is biztosít a környező szerveknek. Alulról „tartja” a méhtestet, a mellső fala a húgycsövet egész hosszában és a húgyhólyag alsó részét, hátulról pedig a végbelet támasztja és védi. Ha a hüvelyünk meggyengül, akkor sajnos elveszítheti ezt a támasztó funkcióját, és az említett szervek süllyedni kezdenek. Ha egy nő öntesztet végez (nagyon tiszta körülmények között, álló helyzetben, belülről megtapintja a hüvelyét), akkor érezheti ezeknek a szerveknek a bedomborodását. Ugyanakkor a fekve végzett nőgyógyászati vizsgálaton a hasonló elváltozások kezdeti stádiumban nem derülnek ki, hiszen más a szervek elhelyezkedése.

Elvárható, hogy a nőgyógyász állva vagy ülve vizsgáljon meg bennünket?

Én azt gondolom, hogy nekünk nagyon jót tenne, ha a nőgyógyászati vizsgálatnak lenne ilyen része is. A hagyományos, fekve végzett vizsgálat után az orvos ülő helyzetben is megtapinthatná a hüvelyt, hogy megerősítse vagy elvesse a gyanúnkat. Szerintem egy nőgyógyásznak semmi oka nincs arra, hogy visszautasítson egy ilyen kérést.

Hogyan alakul ki a hüvelygyulladás?

A hüvelyben mindig vannak kórokozók, hiszen a nedves, meleg környezet kiváló élettér számukra. Ha legyengül az immunrendszerünk, ezek a kórokozók „elszabadulhatnak” és gyulladást okozhatnak. Én azt gondolom, hogy ennek nemcsak szervi, hanem lelki oka is lehet.

Egyes nők krónikus hüvelygyulladásban szenvednek. Azt tanácsolom, hogy ilyen esetben ne csak orvoshoz forduljunk, hanem nézzünk magunkba: miért „hozzuk létre” újra és újra a gyulladást? Az okok sokfélék lehetnek: a megfoganástól való félelem, rossz partnerkapcsolat, a szexualitáshoz kapcsolódó bűntudat… Egy pszichológus vagy kineziológus is segíthet rálátni a vakfoltjainkra.

A hüvely egyébként is nagyon érzékeny – hiszen a befogadás szerve. Ha egy nő elutasítja a befogadást, a hüvely görcsös összehúzódással reagálhat a nőgyógyászati vizsgálat alatt, de akár a szexuális együttlét során is – esetleg a behatolást is meggátolva ezzel. Ez a vaginizmus, amelyet a bizalom megszerzése és az elengedettség mély átélése oldhat fel. Ez egy út, amelyet magunknak kell bejárnunk, de ez nem zárja ki azt, hogy szakember segítségét kérjük.

Hogyan zajlik a hüvely öntisztulása?

Ez természetes folyamat, amely azon alapul, hogy a hüvelyfal és az erek között nagyon szoros a kapcsolat. Az érből kilépő nedvesség képes kimosni a hüvelyből a hüvelyfalon található hámsejteket. Ez az a tisztítóeszencia, amely időnként megjelenik az alsóneműnkön. Lényeges, hogy ettől ne idegenkedjünk: egy élettani történésről van szó, amely segít tisztán tartani a hüvelyünket. Egy másik hüvelyi nedű a méhszáj környékén keletkezik: jelzi a peteérést (olyankor sűrűbb és nagyobb a mennyisége), valamint befolyásolhatja a hímivarsejtek méhtest felé való továbbjutását. Elősegítheti, de meg is akadályozhatja azt. Attól függően, hogy egy nő igazán mélyen vágyik-e a megfoganásra vagy fél tőle, megváltozhat ennek a váladéknak a sűrűsége. Van egy harmadik fajta nedv is, amely a bejáratnál, a Bartolin-mirigyekben termelődik szexuális izgalom hatására. Fontosnak tartom, hogy ha lehet, ne síkosítót használjunk az együttléthez, hanem inkább várjuk meg, és kedveskedéssel, játékokkal, érintésekkel csalogassuk elő a test természetes síkosítóját! Ez egyben a vágy leghitelesebb jelzője is…

Mit kell tudnunk a hüvelyi orgazmusról?

Tévhitek övezik. Sokan gondolják azt, hogy a hüvelyi orgazmus az, amikor a hüvelyben történik az ingerlés, és ennek hatására következik be az orgazmus. Persze így is történhet, de nem csak így. Hüvelyi orgazmusról akkor beszélünk, ha a hüvelyben van a partner, és a nő számára érzékeny területen történik az izgatás: akár a hüvelyben, akár a csiklónál, akár más erogén területen. Sok férfi elköveti azt a hibát, hogy számára kellemes ingerlést végez anélkül, hogy megtudná, a kedvese számára ez izgató-e. Nem minden nőnek érzékeny a hüvelye: miért várnánk el, hogy izgatás nélkül jussunk el a csúcsra? A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az, ha ezért még el is ítéljük magunkat. Az orgazmus megtanulása egyébként egy folyamat. Minél többet gyakoroljuk, annál ügyesebbek leszünk. Ha szorongunk a szexuális teljesítményünk miatt, akkor nehéz spirituális magasságokat elérni.

 

A szülésről

Kezdetben szorongással tölthet el bennünket a gondolat: hogyan fogjuk azon a pici nyíláson világra hozni a kisbabánkat? A szülés valóban nem akármilyen teljesítmény. Jó, ha tudjuk: a hüvely a test egyik legtágulékonyabb izma: akár 10-12-szeres tágulásra is képes, utána pedig a regenerálódásra is. Ma már szerencsére nem magától értetődő a gátmetszés. A gát védelméért nem csak a szülést levezető csapat, de mi magunk is felelősek vagyunk. Ha nem tudjuk magunkat elengedni, megszabadítani a gátaktól, akkor az orvosnak sem marad más eszköze a mesterséges „gátlástalanításra”, mint a gátmetszés.

Ami a szülés utáni időszakot illeti: én azt gondolom, hogy egy édesanyának is lehet nagyon feszes az izma és élhet kiteljesedett szexuális életet. Nem kell beletörődnünk abba, hogy megváltozott módon működjön a hüvely – ebben is segít az intimtorna.

 

 
A cikk a Patika Tükör 2008. augusztusi számában jelent meg, és a www.patikatukor.hu oldalon a Női zóna rovatban is olvasható.