Kedves Látogató! Oldalunk próbaüzemmódban működik jelenleg, ezért kerünk, ha bármilyen hibát, rendellenes működést észlelsz, jelezd nekünk a tanfolyam@intimtorna.hu címen! Köszönjük a segítségedet!

Kriston Testreform-Kívül formál, belül óv

Új torna, új élet!

2017.05.18 | 11:36:57 | Nőknek | Komment

 Jobban néz ki, mint valaha, állapítom meg némi irigységgel, pedig a tornacsoport, amelyet évekkel ezelőtt vezetett nekünk, már rég feloszlott. Ma is hiányoznak a hatalmas nevetések, amelyek különös gyakorlatait, az osonó futást, a gurulásokat, és a komikus szemizom mozgatásokat kísérte.

- Nekem is hiányoznak  - vallja be. - De tudod, azok az esti órák - mert persze torna után még eldumáltuk a lányokkal -, nagyon sok időt raboltak el a magánéletemtől. Helyette otthon próbálok mozogni. Eleinte nagyon nehezen ment. Lassan megtanultam, hogy egy kicsit kénytelen leszek előtérbe tolni magam. Inkább szaladjon a lakás, a mosás is várhat, de nekem szükségem van bizonyos mennyiségű testedzésre. Később rájöttem, hogy ez mindenkinek jó. Én boldog és kiegyensúlyozott leszek, a lányaim számára meg természetessé válik a rendszeres mozgás.

-A párod nem morgolódik?

- Ő is fut velem. Mostanában a Margitszigetre járunk, óriási élmény. Ez persze külön program, nem mindig jut rá idő. Máskor úszni megyünk. Ha az se jön össze, akkor itthon tornázom. Néha csak negyedórám van rá, éppen ezért arra törekszem, hogy az viszont nagyon intenzív legyen. Ehhez egészen speciális gyakorlatokat dolgoztam ki.

- Nagyon nehezek?

- Nem ez a lényegük, hanem az, hogy hatékonyak legyenek. Háromszor tizenöt percre osztottam be a testedzésre szánt időt. Az első tömb tartalmazza a nyújtást, hogy lazább legyek, a második az erősítő gyakorlatokat, és tizenöt percet szánok az izzadásra, hogy soványabb legyek.

- Szerintem épp elég karcsú vagy.

- De azért előfordul, hogy felszedek egy kis felesleget, és akkor ezt szépen ledolgozom. De a legfontosabb, hogy feszes legyen a testem. Akkor vagyok elégedett magammal.

- Mitől reform a te tornád?

 - Attól, hogy igyekszik védeni a női szerveket. A fitnesztermekben nem tudnak vigyázni ránk, magunknak kell ezt megtennünk. Tudni való, hogy a nők izomzata genetikailag lazább, engedékenyebb, mint a férfiaké, éppen ezért sérülékenyebb. Amikor például súlyt emelünk, a belső szerveinket, a méhet, a végbéltáji és gáti izmokat olyan nyomás alá helyezzük, amelytől esetleg megsüllyednek. Ugyanez történhet ugrálás és szökdécselés közben. Márpedig nem az a cél, hogy kicsi, feszes popsink legyen, és nagy aranyerünk.

- Ezek a károsodások tapasztalati tények vagy tudományos vizsgálatok is bizonyítják?

- Bárki megfigyelheti a kellemetlen következményeket saját magán. De méréseket is végeztünk erre vonatkozóan a Szent Rókus Kórházban, a Magyar Sporttudományi Társaság támogatásával. Ezek kétség kívül azt igazolták, hogy a rázkódással járó gyakorlatok sok  nőnél vizeletelcsöppenést okoznak.

 - Te mégis kocogsz!

- Igen, de azt olyan osonó mozgással teszem, hogy megvédjem a rázkódástól a belső szerveimet. Ez kívülről nem is látszik. Úgy képzeld el, mintha habfürdős vízzel lenne kitöltve a szerveid közötti tér. Helyes futás esetén ez nem habosodik fel. Ezt gördülő futótechnikával lehet elérni, amit a hosszú távfutók is alkalmaznak. A fékezett habzás a többi tornagyakorlatnál is ajánlatos.

- Mire kell még vigyázni?

- Arra, kell törekedni, hogy minél kevesebbet erőlködjünk egyenes gerinccel. Gondolj arra, hogy mielőtt felegyenesedtünk, négykézláb jártunk, és akkor nem terheltük meg ennyire a tartószalagjainkat.

- Úgy emlékszem, annak idején az intimtornát is becsempészted a gyakorlataink közé.

- Természetesen, hiszen ugyanezek a gondolatok ihlették, csak most egy komplexebb módszer részeként jelenik meg, ami az egész testre hat.

- Mi módon lehet elsajátítani az új mozgástípust?

- Már kapható a DVD-n, amit a tv előtt tornázó nők számára készítettem, és dolgozom a Testreform című könyvemen, amelyben elmagyarázom, és be is mutatom a gyakorlatokat. Fontos, hogy a nők megértsék: nem egyszerűen egy másfajta tornáról, hanem szemlélet váltásról van szó. Nők vagyunk, más a testünk és az izomzatunk mint a férfiaknak, és ez felelősséget ró ránk! Addig is, amíg ez a kötet megjelenik, a Nők Lapja jövő heti számának mellékletéből ízelítőt  kaphatnak az érdeklődők.

- Tehát új élet kezdődik. Hajrá, lányok!

 Koronczay Lilla